Menneet tapahtumat

LUOVAT ALAT TÄNÄÄN

TILANNEKUVA-WEBINAARI

9.12.2022

Aika: 9.12.2022 klo: 13.30-15.00

Paikka: Zoom

Luovan alan ammattilainen! Kutsumme sinut kuulemaan luovien alojen tilanteesta juuri nyt, webinaari pidettiin joulukuussa 2022.

Webinaarissa kuulemme puheenvuorot Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU:lta, Luovan talouden agentit ja managerit AGMA:lta, muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamolta sekä Suomen suurimman luovien alojen työosuuskunnalta Lilithiltä. Lisäksi tuomme keskusteluun Eevi-hankkeen keskeisimpiä sisältöjä ja tulevaisuuden koulutusnäkymiä Metropolian puheenvuorossa.

Webinaarissa pohdimme yhdessä mm. mitkä asiat ovat oleellisia, kun ajatellaan luovien alojen työskentelyedellytyksiä ja toimintaympäristöä tulevaisuudessa? Kuinka pitkään koronaviruspandemian vaikutukset voivat kestää? Millaisessa luovien alojen työn murroksessa elämme parhaillaan ja miten meillä työssä jaksetaan? Tämä on sinulle, jos laajempi näkemys luovien alojen tilanteesta koronapandemian aikana ja erityisesti nyt sen jälkeen kiinnostaa!

LISENSOINTISOPIMUKSET HALTUUN

8.12.2022

Aika: 8.12.2022 klo: 15.00-16.30

Paikka: Zoom

Ornamon juristi Iiris Adeniuksen johdolla opit hahmottamaan, miten eri tavoin lisenssi voidaan rakentaa.

Lisensointi on monipuolinen työkalu, jolla myönnetään aineettomia oikeuksia toisen osapuolen käyttöön. Käyttöoikeuden sisältö voidaan määritellä hyvin monella eri tavalla.

  • Millaisen käytön lisenssin sallii?
  • Mitä eroa on yksinomaisella tai ei-yksinomaisella lisenssillä?
  • Saako lisenssinsaaja muokata mallia?

Muun muassa näitä kysymyksiä käsitellään lisensointisopimuksia käsittelevässä koulutuksessa.

Tämä on Eevi-hankkeen viides ja samalla viimeinen juridinen koulutus. Se on itsenäinen, oma kokonaisuutensa, mutta saat koulutuksesta eniten irti, kun tutustut ensin koulutuksen aiempiin osiin.

Lisensointisopimukset haltuun

KOHTAAMISTEN KARONKKA

VERKOSTOITUMISTAPAHTUMA

14.10.2022

Mitkä ovat vahvuuteni? Mitä kontakteja ja osaamista vielä tarvitsen urallani? Mitä minulla on annettavaa muille ja missä voin auttaa? Näitä mm. pohdimme Eevi-hankkeen verkostoitumistapahtumassa Metropolian Arabian kampuksella 14.10. klo: 15.00-18.00

Kohtaamisten Karonkassa jaoimme yhteisiä kokemuksia korona-ajasta sekä kuulumisia Eevi-hankkeen matkalta. Tapasimme Eevin tekijöitä, osallistujia, yhteistyökumppaneita ja muita hankkeesta kiinnostuneita.

Ohjelmassa oli luovien osaajien Speed Dating, beatboxaaja Felix Zenger kokemusasiantuntijan puheenvuoro ja esiintyminen sekä tarinateatteriryhmä FoxTrott, joka teki tarinateatterin avulla näkyväksi hankkeen matkaa ja osallistujien kokemuksia.

Tunnelmakuvia kohtaamon karonkasta kuvaaja: emmi putkonen

KAIKKI IRTI IPR:STÄ-WEBINAARI

20.9.2022

Aika: 20.9.2022 klo: 16-17.30

Paikka: Zoom

Ornamon luotsaaman 3-osaisen sarjan viimeinen jakso keskittyy aineettomien oikeuksien hyödyntämiseen. Ornamon juristi Iiris Adenius kertoo kuinka aineetonta omaisutta voidaan hyödyntää kaupallisesti. Mitä tarkoittaa itsenäinen kaupallistaminen, oikeuksien siirto tai lisensointi eli käyttöoikeuksien myöntäminen.

kaikki irti ipr:stä-webinarin tallenne

KANNATTAVAA LIIKETOIMINTAA DIGITAALISUUDEN AVULLA

Mini Design Sprint

14.9.2022

Aika: 14.9.2022 klo: 16-19

Paikka: Metropolia Ammattikorkeakoulu Arabian kampus

Tilaisuuden juontaa Heikki Laaninen. Ensimmäisenä vieraana Minisprintissä on kuvanveistäjä Satu-Minna Suorajärvi. Hän yhdistää taiteessaan digitaalista tekniikkaa kuvanveiston vanhoihin perinteisiin niitä rohkeasti uudistaen.

Toisena vieraana on KEMUT-verkoston tutkimusasiantuntija Merja Hottinen. Vuonna 2022 KEMUT-verkoston hankkeissa rakennetaan elävän musiikin alalle digitaalinen suunnittelu-, koulutus- ja tiedonjakoalusta sekä mitataan suomalaisen elävän musiikin alan hiilijalanjälki. Lopuksi Heikki Laaninen kertoo kokemuksiaan digitaalisuudesta luovilla aloilla.

Mini design sprint tallenne

YHDESSÄ KOHTI TULEVAISUUTTA!-WEBINAARI

24.5.2022

Aika: 24.5.2022 klo: 16-17.30

Paikka: Zoom

Tuntuuko sinusta, että tulevaisuuden ennakointi on hankalaa jatkuvasti muuttuvassa maailmassa? Tarvitsetko työkaluja oman tulevaisuusajattelun tueksi?

Ympäristömme muuttuu nopeasti, jolloin entistä keskeisemmiksi nousevat itseohjautuvuus, sopeutuvuus, luovuus, uteliaisuus ja muutoskyvykkyys. Uteliaisuus ja näkökulman vaihtamisen taito ovat avaimia luovuudelle, kehitykselle sekä menestykselle.

Asiantuntijat Liisa Poussa Sitrasta ja Tiina Nevanperä Metropoliasta luotsaavat Yhdessä kohti tulevaisuutta!-webinaaria. Webinaarissa keskiössä ovat tulevaisuusajattelu yllätysten ajassa ja uteliaisuus sekä näkökulman vaihtaminen

yhdessä kohti tulevaisuutta-webinaarin tallenne

SOPIMUSTEN ABC VERKKOKOULUTUS

10.5.2022

Aika: 10.5.2022 klo: 16-17.30

Paikka: Zoom

Sopimukset ovat osa muotoilijoiden ja muiden luovan alan ammattilaisen arkea, mutta sopimusten laadinta ja tulkinta voi tuntua toisinaan haastavalta. Voit yllättäen huomata olevasi tilanteessa, jossa mitään ei ole oikein kunnolla sovittu hankkeen tai tehtävän työn eri osapuolten kanssa. Tällöin voi helposti syntyä väärinkäsityksiä ja jopa epämiellyttäviä tilanteita. Sopimukset helpottavat työn tekemistä ja antavat tilaa luovalle työlle!

Tervetuloa Ornamon lakimiehen Iiris Adeniuksen pitämään Sopimusten ABC-koulutukseen, jossa käydään läpi sopimusten perusasiat, joiden avulla sopimusten tulkinta ja neuvottelu helpottuvat. Katso alla oleva tallenne!

VERKKOKAUPPA-WEBINAARI

OSA 2

Aika: 21.4.2022 klo: 15.30-16.30

Luovan alan ammattilainen! Oletko miettinyt oman verkkokaupan perustamista, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Verkkokauppa-webinaarin toisessa osassa aiheena on verkkokaupan näkyvyys. Webinaarissa käydään läpi tärkeimmät verkkokaupan hakukonenäkyvyyteen liittyvät asiat sekä sivutaan erilaisia digimainonnan muotoja, jotka soveltuvat erityisen hyvin verkkokaupalle. Asiantuntijana toimii Antti Leino, joka on markkinointiarkkitehti, luennoitsija, kouluttaja ja digitaalisen markkinoinnin ammattilainen.

IPR- LUOVAN TYÖN SUOJAKEINONA

12.4.2022

Aika: 12.4. klo: 16.00-17.30

Paikka: Zoom

Webinaaarin aiheena on IPR luovan työn suojakeinona. Ornamon juristin Iiris Adeniuksen luotsaaman IPR- webinaarisarjan toisessa osassa syvennytään eri suojamuotoihin ja käydään läpi, miten eri suojamuodot saavutetaan käytännössä sekä mitä oikeuksia aineettomat oikeudet tosiasiassa antavat.

ipr luovan työn suojakeinona

VERKKOKAUPPA-WEBINAARI OSA 1

Aika: 5.4. 2022 klo: 15.30-16.30

Paikka: Zoom

Luovan alan ammattilainen! Oletko miettinyt oman verkkokaupan perustamista, mutta et oikein tiedä, mistä aloittaa? Nyt sinulla on mahdollisuus tulla kuulemaan vinkit Antti Leinolta Eevi-hankkeen webinaariin. Antti on markkinointiarkkitehti, luennoitsija, kouluttaja ja digitaalisen markkinoinnin ammattilainen. Webinaarista saat vinkkejä:

  • Kuinka suunnitelen oman verkkokaupan ja mitä pitää ottaa huomioon prosesissa?
  • Alustan valintaan
  • Logistiikan hallintaan
  • Muutamia huomioita asiakaskokemuksesta

WEBINAARI 8.3.2022

MITEN TEEN HYVÄN PORTFOLION?

Aika: 8.3. 2022 klo: 16-17.30

Paikka: Zoom

Ornamon muotoilun asiantuntija Petra Ilonen kertoo webinaarissa miten omaa luovaa työtä esittelevää työnäytekansiota kannattaa alkaa rakentaa, ja miten omaa osaamista voi parhaiten tuoda esiin.

Katso alla oleva webinaarinauhoite ja poimi vinkit talteen oman portfolion tekemistä tai täydentämistä varten!

Miten teen hyvän portfolion? -webinaarin tallenne

PITCHAUS-WEBINAARI 15.2.2022

Aika: 15.2. klo: 18-19

Paikka: Zoom-alusta

Tervetuloa oppimaan pitchauksen perusteita asiantuntija Päivi Rahmelin opastuksessa. Päivi on KM, T0, psykodraama- ja tarinateatterikouluttaja TEP, tuotekehittäjä ja lehtori.

Mitä on pitchaus? Pithcing tulee englannin sanasta syöttäminen ja se tarkoittaa nopeaa esitystä tuotteen, palvelun tai liikeidean pääkohdista. Pitchauksen tarkoituksena on herättää kiinnostus esiteltävää asiaa kohtaan ja vakuuttaa kuulijat asian vahvuuksista.

Hyvä pitchaus ottaa huomioon kuulijansa ja osoittaa markkinatuntemusta, mutta kertoo myös tekijänsä innosta, näkemyksestä ja osaamisesta.

Katso alla oleva webinaarinauhoite ja tule hiomaan oma pitchisi työpajaan 29.3. klo: 16-17.30.

Kuvaa ja nauhoita oma pitchisi ja palauta tehtävä Eevin projektipäällikölle sunnuntaihin 27.3. mennessä os. matleena.kaurila@metropolia.fi ja kerro haluatko tulla kokeilemaan sen vaikutusta yhteiseen pajaan sekä saamaan lisävinkkejä Päivi Rahmelilta ja muilta osallistujilta!

Lisävinkki: Videon voi esimerkiksi lähettää helposti https://wetransfer.com/ avulla!

WEBINAARI 8.12.2021

PUHEENVUOROT BRÄNDÄYKSESTÄ

Puheenvuorot brändäyksestä-webinaari 8.12. klo: 14.30-16.30 Zoom-alusta

Tarjoamme osallistujille webinaarissa vinkkejä oman brändin kehittämiseen ja yrittäjän identiteetin kirkastamiseen. Tapahtumassa kokemuksiaan ja asiantuntijuuttaan jakavat huippuosaajat CEO Petteri Kolinen, yrittäjä Anna Moilanen ja vaikuttaja Kasper Strömman.

pETTERI KOLINEN, aNNA mOILANEN JA kASPER STRÖMMAN METROPOLIAN ARABIAN KAMPUKSELLA

Katso ja kuuntele alla oleva nauhoite ja vastaa mm. Annan ja Kasperin kysymyksiin. Webinaarissa on valitettavasti huono äänenlaatu.

Vinkki: Avaa Youtuben linkki omalla välilehdellä, niin näet myös tekstityksen!

MIKÄ IHMEEN IPR?

WEBINAARI 16.11. 2021

Aika: 16.11.2021 klo 16.00

Paikka: Zoom

Luova työ tuottaa aineetonta omaisuutta. Ornamon lakimies Iiris Adeniuksen luotsaamassa webinaarissa pääset jyvälle aineettoman omaisuuden suojaamisen merkityksestä luovan alan yrittäjälle. Miten luovia tuotoksia kuten muotoilua ja taiteellista työtä voi suojella, jotta copy-catit eivät varasta ideoita? Mitä eroa on tekijänoikeudella ja teollisoikeudella? Miksi kannattaa hankkia tavaramerkki? Millä muilla keinoilla luovaa työtä voi suojella?

Aineeton omaisuus (IPR) – miksi sen suojaa kannattaa miettiä?

Tyypillisimmät suojakeinot esittelyssä – mitä mahdollisuuksia eri suojamuodot antavat?

Keskustelussa mukana myös Ornamon asiantuntija Petra Ilonen

Koulutus on avoin kaikille ja kuuluu EEVI-hankkeen luentosarjaan. Luento-osuus taltioidaan. Jatkoa tälle IPR-luennolle luvassa keväällä!

Miten teen hyvän apurahahakemuksen? Webinaari 29.9. 2021

Ornamo ry:n asiantuntija Petra Ilosen johdolla koulutuksessa perehdytään mm. seuraaviin kysymyksiin:

  • Kannattaako minun hakea apurahoja?
  • Voinko hakea apurahoja, vaikka olen yrittäjä?
  • Mistä apurahoja haetaan?
  • Voiko apurahaa hakea kalusteproton tekemiseen tai taidenäyttelyä varten?
  • Miten laadin hyvän apurahahakemuksen?
  • Onko apuraha verotettavaa tukea?

Menikö tapahtuma jo, etkä ehtinyt mukaan? Ei hätää, tutustu alla olevaan webinaaritallenteeseen!

Mitä kuuluu ihan oikeesti –

Eevi-hankkeen aloitustilaisuus 15.6.2021 klo 14 – 15.30

Kolmen valokuvan kollaasi, jossa ylimmässä kuvassa on julkisen tilan aula ja portaikko täynnä ihmisiä, keskimmäisessä nainen videokameran kanssa ja alimmaisessa henkilöstä näkyy kädet, jotka soittavat pianoa.

Luovan alan ammattilainen, kutsumme sinut kuulemaan ja keskustelemaan koronapandemian vaikutuksista toimeentuloosi. Tapahtuma pidetään verkossa Zoom-alustalla.

Kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju OKM:stä esittelee keskustelun pohjaksi alkuvuodesta tehdyn avoimen verkkokyselyn havaintoja koronapandemian vaikutuksista kulttuurialalla.

Luovan alan järjestöjen asiantuntijat kertovat oman kenttänsä kuulumisia tämän hetkisestä tilanteesta. Mukana ovat

  • AGMA:n johtaja Kati Uusi-Rauva
  • Ornamo ry:n asiantuntija, muotoilija Elina Perttula
  • Osuuskunta Lilithin toimitusjohtaja Tommi Viitamies
  • Muusikkojen liiton freeasiamies Jaakko Kämäräinen

Lisäksi tilaisuuden työpajassa pääset tutustumaan ja vaikuttamaan Eevin toimintaan.

Ohjelmassa:

  • 14.00-14.10 Tervetuliaissanat: toimitusjohtaja Pia Raitala, Raitala Music Oy
  • 14.10-14.20 Eevi-hankkeen esittely: projektipäällikkö Terhi Eskelinen, Metropolia Ammattikorkeakoulu
  • 14.20-14.30 Koronapandemian vaikutuksia kulttuurialalla: kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju, Opetus- ja kulttuuriministeriö
  • 14.30-15.00 Asiantuntijoiden puheenvuorot: Elina Perttula (Ornamo ry), Tommi Viitamies (Osuuskunta Lilith), Kati Uusi-Rauva (AGMA) ja Jaakko Kämäräinen (Muusikkojen liitto)
  • 15.00-15.20 Työpajakeskustelu Zoom-ryhmissä
  • 15.20-15.25 Työpajojen yhteenveto
  • 15.25-15.30 Miten tästä Eevillä eteenpäin?
  • 15.30 Tilaisuus päättyy